Lapset ja nuoret voivat tutkimusten mukaan kokoajan huonommin ja huonommin. Syyt ovat moninaisia. Joku kokee kiusaamista, toinen sortuu päihteisiin, kolmannen sosiaalinen elämä on pelaamisen vuoksi olematonta ja neljäs kokee liikaa paineita kiristyvässä koulumaailman kilpailussa yms. Mikä sitten avuksi? Suurin osa huutaa resurssien perään, mutta mitäs jos resursseja ei ole?

Muuttunut yhteiskunta

Perimmäinen syy lasten- ja nuorten pahoinvointiin on yhteiskunnan muuttuminen. Aiemmin piti vanhempien ja lasten selvitä omin avuin, eikä yhteiskunta tuputtanut apua joka asiaan. Tällöin ihmiset joutuivat ottamaan enemmän vastuuta itsestään ja toisistaan. Ennen vanhaan koko yhteisö osallistui lasten kasvatukseen. Jos joku nuori teki tyhmyyksiä, niin asia hoidettiin perheen ja yhteisön kesken. Ei silloin soitettu poliisia ja tehty lastensuojeluilmoituksia.

En sano, että pitäisi palata täysin tuohon aikaan, mutta asenteiden pitäisi kyllä muuttua siihen suuntaan, että ihmiset kantaisivat enemmän vastuuta itsestään ja toisistaan. Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, niin yhteiskunnan tehtävä on nostaa ihminen pystyyn, jos hän kaatuu, mutta yhteiskunnan tehtävä ei ole pitää ihmistä pystyssä. Jos ihminen nostetaan pystyyn heti kaatumisen jälkeen, niin hän kipuaa nopeasti jaloilleen. Välillä tuntuu siltä, että yhteiskunnan resurssit palavat pystyssä pitämiseen, eikä siksi jää resursseja nostaa ihmisä takaisin pystyyn. Lasten- ja nuorten osalta tämä tarkoittaa sitä, että pitää olla tarjolla matalan kynnyksen palvelua, johon pääsee heti, kun tarvetta palvelulle ilmenee.

Mitä hyvinvointialue voi tehdä?

Hyvinvointialue ei voi korjata asenteita, mutta se voi tarjota oikea-aikaista ja tehokasta hoitoa oireileville lapsille.

Kun mietin vaaliteemojani aluevaaleihin 2022, mieleeni palasi juttu Kuntalehdestä vuodelta 2017 [1]. Jutussa kerrottiin Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) lasten- ja nuortentalosta. Lukaisin jutun uudelleen ja laitoin vielä parille Lappeenrannan kokoomusvaltuutetulle kyselyä heidän mielipiteistään taloa kohtaan. Molemmat olivat varsin tyytyväisiä systeemiin. Kritiikkiä tuli ainoastaan siitä, että välillä talo toimii turhankin matalalla kynnyksellä, kun opettajat saattavat lähettää vilkkaita lapsia sinne liian heppoisin perustein. Itse näkisinkin, että lähtökohtaisesti systeemi toimisi paremmin, jos taloon hakeuduttaisiin pääasiassa itse tai läheisten toimesta. Joskus kirjoittelinkin siitä, että lastensuojelussa hukataan resursseja liian herkkään puuttumiseen Lastensuojelusta ja nuorista asiaa. Joka tapauksessa tulin selvittelyiden jälkeen entistä vakuuttuneemmaksi, että yhden luukun periaate on oikea tapa järjestää palveluita.

Eksotessa on kaksi lasten- ja nuorten taloa. Yksi Imatralla ja toinen Lappeenrannassa. Talojen ideana on tarjota erittäin matalan kynnyksen palvelua. Eksoten sivulta lainattua: “Taloon tullessa ei tarvitse tietää mitä palvelua tarvitsee, sillä me ammattilaiset selvitämme tarvittavan tuen.” [2].

Lasten- ja nuorten talo on todella hyvä esimerkki yhden luukun periaatteesta, joka toimii. Lasten- ja nuorten talo idean voisi kopioida lähes suoraan Pirkanmaan hyvinvointialueelle, mutta lisäksi sen voisi monistaa myös muille aloille. Vanhustentalo, muistisairaiden talo yms. tekisi sen, ettei ihmisten tarvitse mennä luukulta luukulle, vaan he saisivat heti ensimmäiseltä luukulta parasta mahdollista hoitoa.

Lopuksi

Kuten alussa kirjoitin, niin lasten- ja nuorten kanssa toimivista sosiaalityöntekijöistä ja psykiatreista on jo nyt huutava pula Pirkanmaalla. Moni vakanssi on tälläkin hetkellä täyttämättä. Henkilöstön lisääminen ei siis välttämättä olisi edes mahdollista. Siksi hyvinvointialueen tulee keksiä laatutehokkaampi tapa tarjota palvelua. Minusta tämä lasten- ja nuorten talo voisi hyvinkin olla sellainen. Talossa voisi aivan hyvin toimia yksityinen ja julkinen sektori rinnakkain toisiaan tukien.

[1] https://kuntalehti.fi/uutiset/sote/lasten-ja-nuorten-talo-nayttaa-suuntaa/

[2] https://www.eksote.fi/toimipisteet/lasten-ja-nuorten-talot/Sivut/default.aspx

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s