Pari viikkoa sitten automatkalla keskustelimme Tierin potkulaudoista ja heti perään Facebook-feedissa tuli vastaan Tierin mainos. Vastaavista kokemuksista olen kuullut monesti ja usein on pidetty varmana, että Facebook tai Google salakuuntelee ja kohdistaa puheen perusteella sinulle sopivia mainoksia. Itse en uskonut tähän ennen omaa “salakuuntelukokemustani”, enkä usko vieläkään.

Miksi kuuntelisi

Annat vapaaehtoisesti niin paljon tietoa itsestäsi Facebookille ja Googlelle, että puheen salakuuntelu olisi vaivaan ja riskeihin nähden idioottimaista. Ensinnäkin puheen salakuuntelu ja sen käsitteleminen vie paljon resursseja. Nauhoitusten säilyttäminen ja litterointi on raskas prosessi. En usko, että kenelläkään on vielä sellaista teknologiaa käytössä, että tätä pystyttäisiin tekemään kustannustehokkaasti isossa mittakaavassa.

Toisekseen, jos Google tai Facebook jäisi joskus kiinni salakuuntelusta, he joutuisivat maksamaan jättimäiset sakot niin EU:lle kuin Yhdysvalloillekin. Lisäksi he menettäisivät valtavan määrän käyttäjiä. Ei siis mitään järkeä.

Miten kohdennettu mainonta toimii

Joka kerta kun haet Googlesta, Googlen oppii sinusta. Jos haet juuri nyt paljon älykellomerkkejä, niin algoritmi pitää sinua potentiaalisena älykellon ostajana. Jos taas olet pidemmän aikaa tutkinut älykelloja ja muita älylaitteita, niin olet Googlen silmissä teknofiili eli intohimoisesti tekniikkaan suhtautuva henkilö. Mainostaja pystyy kohdistamaan mainoksen esimerkiksi suoraan teknofiileille, joten jos olet teknofiili, näet enemmän älylaitemainoksia kuin moni muu. 

Kohdistamiseen käytetään myös muuta verkkokäyttäytymistäsi. Esimerkiksi jos katsot tarpeeksi pitkään jotakin videota Facebookissa, niin on todennäköistä, että siihen liittyvää sisältöä tulee enemmän feedillesi. Samaten, jos käyt paljon jääkiekkoaiheisilla sivuilla, niin sinut luokitellaan jääkiekkofaniksi ja siten sinulle voidaan kohdistaa mainoksia, joiden kohderyhmää ovat jääkiekkofanit.

Sitten on vielä uudelleenmarkkinointi eli mainostajan verkkosivulle asennetaan koodi, joka asentaa selaimeesi evästeen. Kun selaimessasi on tämä eväste, kyseinen mainostaja pystyy näyttämään sinulle haluamiaan mainoksia ympäri nettiä.

Juu ja tiedän, että evästemurros on käynnissä, mutta koska se on niin tylsä aihe, niin en puutu siihen tässä kirjoituksessa.

Mitä sitten tapahtui

Jos olet kiinnostunut tekniikasta, niin varmasti se näkyy, niin internet käyttäytymisessäsi kuin käymissäsi keskusteluissa. Tällöin todennäköisyys sille, että näet keskustelussa olleen tuotemerkin mainoksen netissä kasvaa. Jos sinua ei kiinnosta koirat, niin tuskin puhut koiranruuasta saatika näet siitä mainoksia. Jos sinua taas kiinnostaa tekniikka, niin puhut siitä ja varmasti verkkokäyttäytymisestäsikin voi päätellä, että tekniikka kiinnostaa.

Yllä oleva perustelu varmasti riittää suurimmalle osalle, mutta epäileviä Tuomaita jäi varmasti vielä. Esimerkiksi itse en ostaisi pelkästään tätä, koska en ollut aiemmin osoittanut kiinnostusta Tieriä tai muitakaan sähköpotkulautoja kohtaan.

Ihminen näkee valtavan määrän mainoksia

Jos kirjoitat Googleen “how many ads do we see a day”, niin saat lukemia 4000 – 10 000 väliltä. Jos luku kuulostaa isolta, kannattaa itse kokeilla. Laske kaikki näkemäsi logot, bannerit yms. Kokeilin kerran laskea ja 10 minuutin jälkeen päätin lopettaa, koska sekosin laskuista.

No entä, kuinka monta mainosta muistat nähneesi tänään? Veikkaan, ettet pääse lähellekään sataa. Itse olen sen verran “bannerisokea”, etten pääse edes kymmeneen, mutta silti muistan kirkkaasti sen parin viikon takaisen Tierin mainoksen ja sen aiheuttaman hämmennyksen.

Näemme siis valtavan määrän mainoksia päivässä, mutta emme kiinnitä valtaosaan niistä huomiota. Huomiomme kiinnittyy vain niihin, jotka jollakin tavalla kolahtavat. Minun tapauksessa Tier kolahti vain ja ainoastaan sen vuoksi, että olin asiasta juuri keskustellut. 

Varovaisen arvion mukaan olen viimeisen 10 vuoden aikana nähnyt lähes 20 miljoonaa mainosta ja Tier oli minulle ensimmäinen “salakuuntelukokemus”. Pidän jopa pienenä ihmeenä, että se tapahtui vasta nyt.

Joskus asiat ovat juuri sitä miltä ne näyttävätkin

#foliohatuton

P.S. Google kyllä kuuntelee ja kohdistaa mainoksia puheen perusteella silloin, kun käytät ääniohjausta. Tämä ei kuitenkaan ole salakuuntelua, koska se tehdään avoimesti. Voit oman Google tilisi tiedoista tarkastaa tekemäsi äänihaut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s