Olin viime viikonloppuna lasten kanssa Sorsapuiston uudella tekojääradalla ja vaikutuin. Aloin heti pohtimaan mahdollisuutta saada vastaavaa tekojäärataa myös Pirkkalaan. Työnimi tälle ajatukselle on Pikkusorsu. Nykyisessä taloustilanteessa on hankala keksiä lisämenoja, joten pohdin vaihtoehtoja kentän rahoittamiseksi. Aluksi pohdin, josko säästöt haettaisiin sillä, että keskitettäisiin kaikki toiminta Pikkusorsuun ja lopetettaisiin muiden kenttien ylläpito, mutta keskusteltuani asiasta vaikutusvaltaisissa kiekkopiireissä, päädyin toiseen ratkaisuun.

Nykytilanne

Pirkkalassa on useita jääkiekkokaukaloita ja vielä useampia korttelikenttiä. Kenttiä jäädytetään talvella kunnan omien työntekijöiden sekä yksityisten yritysten voimin. Viime vuosien talvet ovat olleet niin lyhyitä, että jäädytystyö on painottunut pahimmillaan parille viikolle. Suurimman osan talvesta kaukalot seisovat paikallaan tyhjänpanttina. 

Olen joskus pohtinut ääneen, josko tämän jäädytystyön voisi tehdä esimerkiksi omakotiyhdistykset tai muut aktiivit. Tämä siksi, että koska nämä talvet ovat näin lyhyitä, niin kaikki kentät tulisi jäädyttää heti, kun siihen tulee mahdollisuus. Nyt marssijärjestys on se, että ensin jäädytetään kaukalot ja sitten korttelikentät. Tämä saattaa johtaa siihen, että korttelikenttien kausi jää todella lyhyeksi. Esimerkiksi meidän lähikentällä pääsi viime talvena luistelemaan kolmena päivänä. Vastaukseksi yhdistysten hyödyntämiseen jäädytystyössä sain, että kenttien jäädytys ei sovi maallikoille. Pitää tampata lumet hyvin ynnä muuta tärkeää. Muuten ei tule hyvä jää.

Entä jos

Mitäs jos me tyytyisimmekin korttelikentillä ja kaukaloissa heikompaan laatuun ja keskittäisimme paukut Pikkusorsuun. Samalla voisi toki pohtia, onko kaikki nykyiset kentät tarpeellisia. Omakotiyhdistyksille ja muille aktiiveille välineet jäädytystyöhön ja pieni korvaus työstä sen mukaan, montako vuorokautta hoidettava kenttä on luistelukunnossa. Omakotiyhdistykset potevat tällä hetkellä kroonista tekemisen puutetta ja se uhkaa näivettää monen omakotiyhdistyksen. Merkityksellinen tekeminen voisi lisätä kiinnostusta omakotiyhdistyksiä kohtaan.

Omasta ja tuttujen kokemuksesta voin kertoa, että ulkojää on huomattavasti helpompi paikka opetella luistelua kuin jäähallin jää. Jäähallissa on kova ja liukas jää ja kaatumiset laskevat luisteluintoa.

Pikkusorsu

Pikkusorsuun tulisi jäädytyskone, 1-2 kaukaloa ja reilun kokoinen avoin luistelualue. Pikkusorsun kenttiä pidettäisiin yllä kunnan omana työnä tai ostopalveluna. Alue vaati jonkin verran tilaa ja siellä olisi hyvä olla tilaa suht. isolle parkkipaikalle. Siksi jäähallin seutu voisi sopia hyvin paikaksi. Aluksi pohdin, josko jäähallin jäädytyskonetta voisi hyödyntää jäädytyksessä, mutta selvityksen jälkeen sain kuulla ettei se onnistu. Jäänajokonetta voisi kyllä hyödyntää. Pirkkalan kunta voisi ostaa jäänajon Pirkkalan Jäähalli Oy:lta. Koska Pirkkala omistaa kokonaan jäähallin, niin se olisi rahojen siirtelyä taskusta toiseen. Pientä synenergiahyötyä siis olisi siinä, että tekojää sijoitettaisiin jäähallin viereen.

Rahoitus

Pikkusorsu tulee toki maksamaan. Investointikulut lienevät 300 000 – 700 000 välillä, riippuen siitä mihin ja kuinka iso kenttä tehdään. En osaa sanoa, kuinka paljon käyttökuluja tulisi, mutta jos Pirkkalan jäähallin liikevaihto on 215 000, niin uskoisin, että puhutaan joistain kymmenistä tuhansista vuodessa. Arvioisin, että jos muut kentät jäädytettäisiin omakotiyhdistysten yms. toimesta, vähenisi ostopalveluiden ja kunnan oman henkilökunnan tarve sen verran, että pitkässä juoksussa tekojää olisi kannattava investointi.

Lopuksi

Kirjoituksessa esitetyt luvut ovat karkeita arvioita. Asia on siis varsin alkuvaiheissa. En siis takaa, että kulut katetaan näillä ehdottamillani toimilla, mutta toimikoon tämä keskustelun avauksena sille, että tekojäärataa aletaan jollakin aikajänteellä Pirkkalaan suunnittelemaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s