Pohdintaa OAS-vaiheessa olevasta Kurikan asemakaavan laajennuksesta 261. En ole ollut asiaa käsittelemässä missään portaassa, joten olen täysin julkisen tiedon varassa. Tästä syystä varaan oikeuden mielipiteen muutokselle.

Frisbeegolffin parkkipaikka

Käsiteltävälle kaava-alueelle tulisi ehdottomasti osoittaa parkkipaikka frisbeegolffareille. Talvella parkkipaikka palvelisi hiihtäjiä.

Frisbeegolfin suosio on kasvanut hurjasti viime vuosina ja kasvu tulee todennäköisesti jatkumaan. Suosion kasvu on näkynyt myös Pirkkalan kentällä ja etenkin Sienimetsäntien ja Erämiehentien varsilla. Sienimetsäntien päädyssä sijaitseva parkkialue on auttamatta liian pieni jo nykyiselle käyttäjämäärälle, eikä Sienimetsäntietä ole suunniteltu noin mittavalle liikenteelle. Pahimmillaan autoja on kadun molemmin puolin siten, ettei välistä mahdu isompi auto. Tämä on ongelma jo ihan pelastustoimellisestikin, mutta toki ärsyttää myös alueen asukkaita.

Kokemuksesta voin sanoa, ettei tuosta välistä meinannut päästä edes ihan tavalliselle perheautolla. Onneksi ei sattunut hätätilannetta samaan aikaan.

Kurikantiellä sijaitseva parkkialue olisi huomattavasti helpommin lähestyttävissä, sillä sinne pääsee nopeasti moottoritieltä. Vaikka Kurikantieltä on hiukan pidempi matka kävellä kentälle kuin Sienimetsäntien päästä, niin ajallisesti kenttä saavutetaan lähes yhtä nopeasti Kurikantieltä.

Google mapsin mukaan Kurikantieltä kävelee frisbeegolfkentän alkuun kahdeksassa minuutissa, mutta kun Tampereelta tultaessa Kurikantien mahdolliselle parkkipaikalla pääsee  5 minuuttia nopeammin, niin nettohäviö on ajassa vain 3 minuuttia. Eli Tampereen suunnalta tuleva voisi hyvinkin jättää autonsa mieluummin Kurikantien puolelle. Etenkin silloin, kun tietää, että Sienimetsäntien parkkipaikka saattaa olla täynnä.

Jos kunta saa paikallisen frisbeegolf-seuran kanssa muutettu numerointia, siten että nykyinen väylä 11 olisi jatkossa väylä numero yksi ja nykyinen 10 väylä olisi numero 18, niin kävelyaika Kurikantieltä olisi enää 6 minuuttia ja kun Sienimetsäntien parkkipaikalta kävelee noin minuutin, niin ajallisesti ei olisi enää väliä kummalle parkkipaikalle autonsa jättää. 

Muuttamalla radan alkamaan nykyiseltä väylältä nro. 11, tulisi Kurikantien parkkialueesta ehkä houkuttelevampi vaihtoehto.

Kerrostaloja vai omakotitaloja

Taajama yleiskaavassa on nyt asemakaavoitettavalle alueelle osoitettu pääasiassa kerrostaloasumista. Minulla ei ole mitään kerrostaloja vastaan, mutta tässä kohtaa minun on hankala sanoa, onko se tarkoituksenmukaista. Minulla on kaksi henkilökohtaista visiota minkälaiseksi toivoisin Pirkkalan kehittyvän. Ensimmäiseen visioon sopii omakotitalot ja toiseen kerrostalot.

Vuonna 2013 hyväksytyssä taajamayleiskaavassa kaava-alueelle on merkitty kerrostalovaltainen asuntoalueelle (AK) ja pientalovaltainen asuntoalue (AP)

Visio 1 – ratikka

Jos ratikka tulee, niin Kurikan perä on auttamatta liian kaukana lähimmästä pysäkistä, jotta se tukisi ratikkaa. Alueelta on 1,6 kilometrin kävelymatka Naistenmatkantielle, joten syöttöliikenne on järjestettävä joka tapauksessa. Alue ei siis vaikuta ratikkapysäkkien käyttäjäpotentiaaliin eli alueen rakentaminen ei vaikuta siihen, kannattaako ratikka tehdä vai ei. Ratikkaa silmällä pitäen pitäisi kerrostalot rakentaa lähemmäksi Naistenmatkantietä.

Jos olen oikein ymmärtänyt, niin suurin osa kuntalaisista ja päättäjistä haluavat Pirkkalan kasvavan maltilla, jotta ei tule isoja kasvukipuja, mutta pystytään pitämään palvelut nykyisellä tasolla. Kasvua saattaa siis joutua jarruttelemaan jossain kohtaa ja se taas tarkoittaa sitä, että jos Kurikan perälle tulee paljon uusia asukkaita, niin niitä tulee silloin vähemmän ratikkapysäkkien läheisyyteen, joka taas tarkoittaa, että Naistenmatkantiestä tulee “ratikkakelpoinen” vasta myöhemmin. Alueelle suunnitellaan tuhatta asukasta ja 1,5 % kasvuvauhdilla se tarkoittaisi noin kolmen vuoden kasvuvauhtia. Eli jos ratikkapäätös jää käyttäjäpotentiaalista kiinni, niin tämä kaava viivästyttää ratikkahanketta kolmella vuodella. Tämä ei sinänsä minua haittaa, mutta asia on tiedostettava.

Visio 2 – ei ratikkaa

Jos ratikkaa ei tule, niin sitten olisi mielestäni todella tärkeää, että Pirkkalasta olisi kaksi joukkoliikenneväylää Tampereelle tai Partolaa. Tämä siksi, että Naistenmatkantie on jo nyt varsin tukkoinen ja tulevaisuudessa varmasti vieläkin tukkoisempi. Kaikkia busseja ei siis tulisi ajattaa Naistenmatkantietä pitkin. Toinen reitti menisi sujuvasti Kurikasta Linnakalliontietä Partolaan tai vaihtoehtoisesti Kurikasta moottoritietä pitkin Tampereelle. Jos siis ratikkaa ei tule, olisi viisasta rakentaa Kurikan perälle kerrostaloja, jotta käyttäjiä olisi sen verran, että bussien vuorovälit voitaisiin pitää lyhyinä myös tuolla toisella väylällä.

Summa summarum jos ratikka tulee, niin mielestäni silloin tulisi kaavoittaa Kurikan perälle omakoti- ja rivitaloja. Jos ratikkaa ei tule, niin silloin kerrostalot olisi oikea vaihtoehto. Harmi vaan, että tästä kaavasta päätetään ehkä jo ensi vuonna ja ratikasta paljon myöhemmin.

Oma kanta

Olen huolissani Pirkkalan omakotitalotarjonnasta, sillä moni joutuu muuttamaan pois Pirkkalasta silloin, kun omakotitalo ja perunamaa alkavat kiinnostamaan. Pirkkalassa kaavoitetaan tällä hetkellä omakotitalotontteja todella vähän. Ja koska ratikan kohtalo ei vielä ole selvillä, niin tässä vaiheessa taipuisin siihen, että koko alue tulisi kaavoittaa pientaloille. Toinen vaihtoehto on kaavoittaa ainoastaan tuo AP alue ja jättää AK alue odottamaan myöhempiä päätöksiä. Kerrostaloista on ymmärtääkseni varsin hyvä kaavavaranto muutenkin.

Haluaisin myös haastaa päättäjät ja viranhaltijat pohtimaan, onko taajamayleiskaava enää ajantasainen Kurikan perän osalta. 2013 vuoden jälkeen on tapahtunut mm. Kaakkois-Pirkkalan osayleiskaavan kaatuminen ja ratikan nousu keskusteluihin varteenotettavana vaihtoehtona. Molemmilla asioilla on vaikutusta siihen, mitä Kurikan perälle kannattaa rakentaa.

Jos nyt alue kaavoitetaan yleiskaavan mukaisesti eli kerrostalovaltaisesti, niin sekin on minulle ok, kunhan perustelut ovat hyvät. Tärkeintä olisi kuitenkin saada alueelle parkkipaikka frisbeegolffareille sekä järjestää frisbeegolf-opastus sinne. Tämä päätös palvelisi tuhansia harrastajia sekä Sienimetsäntien ja Erämiehentien asukkaita.

Kurikan asemakaavan laajennus 261 OAS: https://www.pirkkala.fi/kurikan-asemakaavan-laajennus-261

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s