Ratikka tulee olemaan Pirkkalassa puheenaihe ainakin seuraavan viiden vuoden ajan. Siksi rohkenen veikkaamaan, että tämä ei ole viimeinen ratikka-aiheinen kirjoitukseni ja otsikkokin on sen mukainen. 

Samalla ilmoitan, että lähden ehdolle vuoden 2021 kuntavaaleihin Kokoomuksen listalla. Annan myös ensimmäisen ja viimeisen vaalilupaukseni: Lupaan olla lupaamatta mitään.

Ratikka hankkeen eteneminen Pirkkalassa

Tänä syksynä Pirkkalan valtuusto tulee käytännössä päättämään ratikan päätepysäkin, jos ratikka Pirkkalaan asti joskus päätetään tehdä. Vaihtoehtona on Partola, terveyskeskus ja Turri. Varsinainen rakentamispäätös tehtäneen joskus vuonna 2023 ja hyvä niin, sillä ainakaan itselläni ei ole vielä riittävästi tietoa, jotta voisin osallistua rakentamispäätökseen. 

Tampereella alkaa olemaan jo valmista – lähde Tampereen Raitiotieallianssi

Raha ratkaisee

Jos joskus pääsen äänestämään ratikan tulosta Pirkkalaan, minulle tärkein tekijä on raha. Eikä siinäkään pelkästään se, paljonko ratikan rakentaminen maksaa, vaan se, kuinka nopeasti ratikka maksaa itsensä takaisin. Ratikka ei toki itsessään tuo kun menoja, mutta niin tuovat vaihtoehdotkin. Tälläkin hetkellä Pirkkalan kunta maksaa yli 700 000 euroa vuodessa [1] siitä ilosta, että pirkkalalaiset saavat bussilippunsa samaan hintaan kuin tamperelaiset.

Toki vaihtoehtona on, että Pirkkala palaa aikaan, jolloin pirkkalalaiset maksaisivat reilusti enemmän julkisesta liikenteestä kun tamperelaiset. En usko, että monikaan haluaa palata siihen, että Härmälä – Partola välillä yksi pysäkinväli maksaa 2 euroa. Ainakaan minä en sitä halua.

Naistenmatkantielle pilvenpiirtäjiä

Monet ratikkaa vastustavat pelkäävät, että Naistenmatkantien varsi rakennetaan ratikka-päätöksen johdosta tukkoon kerrostaloista. On tässä varmasti osatotuus, mutta hankala uskoa, että siitä meidän elinaikana tulee ”kerrostaloputkea”. Seuraavat sukupolvet sitten itse päättävät, missä haluavat asua ja jos kerrostaloputki kiinnostaa, niin sitten se voi olla mahdollista. En kuitenkaan näe huonona ratkaisuna sitä, että Pirkkalan uudet kerrostalot tulevat pääosin sijaitsemaan Suupalla, Partolassa tai Naistenmatkantiellä. Kunhan ei unohdeta omakoti- ja rivitaloasuntojen rakentamista kauempana.

Joukkoliikenne tulee joka tapauksessa kulkemaan Naistenmatkantietä pitkin. Ilman ratikka-päätöstäkin on tämä linjaus tehty, sillä Pirkkalan uunituore Strateginen Yleiskaava osoittaa kerrostaloasumista Naistenmatkantien varteen, Suupalle ja Partolaan. MAL4 sopimus tukee samaa.

Jos ratikka tulee joskus Pirkkalaan, niin itse tykkäisin, jos rata olisi pääasiassa nurmirataa kuten Kalevassa. Lähde – Tampereen Raitiotieallianssi

MAL4 Sopimus

MAL4 sopimus tulee Pirkkalan valtuustoon hyväksyttäväksi 21.09.2020. MAL-sopimus on valtion ja Tampereen seutukunnan välinen sopimus, jossa Tampereen seutukunta sitoutuu tekemään tiettyjä asioita ja onnistuessaan valtio antaa siitä palkinnoksi rahaa. MAL4 sopimuksessa Tampereen seutukunnan kunnat sitoutuvat siihen, että uudesta asuinkerrosalasta vähintään 80 % sijoitetaan keskustoihin, aluekeskuksiin ja joukkoliikennevyöhykkeille. Jos siis Pirkkala aikoo olla mukana MAL4 sopimuksessa, tulee se joka tapauksessa rakentamaan suurimman osan asuinrakennuksista Naistenmatkantien varteen tai keskustoihin. Ratikka ehkä kiihdyttäisi Naistenmatkantien varren rakentamista, mutta kyllä siihen taloja tulisi ilman ratikkaakin.

Raha

Pirkkalan rahatilanne ei ole häävi. Velkaa on jouduttu ottamaan ja joudutaan ottamaan jatkossakin. Vuoden 2019 lopussa Pirkkalalla oli velkaa lähes 55 miljoonaa, joka tekee asukasta kohden 2792 euroa [1]. Tilanne ei toki ole vielä katastrofaalinen, jos verrataan muihin kasvukuntiin.

Pirkkalan velkatilanne johtuu pitkälti hintavista investoinneista. Lähimenneisyydessä lähes kaikki Pirkkalan koulut on päätetty rakentaa uudelleen. Parin vuoden sisällä pitäisi isoimman kouluhankkeen pyörähtää käyntiin, kun Suupanniityn koulukampuksen rakentaminen aloitetaan. Asiaa ei toki ole vielä valtuustossa päätetty, mutta en usko, että kukaan haluaa parakeista pysyvää ratkaisua, joten kyllä se rakennetaan. Tässä vaiheessa Suupanniityn koulun hintalapuksi on arvioita 45 miljoonaa euroa. Tähän jos laitetaan päälle vielä ratikan kustannukset, niin vaikeaa tulee ja se on selvä.

Avoimet kysymykset

Ratikka investoinnin hinnasta on jo tihkunut arvioita. Viimeisin kuulemani arvio olisi, että Pirkkalan osuus terveyskeskukselle päättyvälle ratikkalinjalle olisi 52 miljoonaa. Hiukan enemmän siis, mitä koulukeskuksen arvio. Kuten aiemmin kirjoitin, niin minulle tärkeintä on, että kuinka nopeasti ratikka maksaa itsensä takaisin. Tähän kysymykseen ei pysty vielä kukaan vastaamaan, sillä avoimia kysymyksiä on liikaa:

  • Kuinka paljon ratikan ylläpito maksaa?
  • Kuinka paljon syöttöliikenne Naistenmatkantielle maksaa, jos ratikka kulkee terveyskeskukselle tai Turriin asti?
  • Kuinka paljon syöttöliikenne maksaa Partolaan, jos ratikka tulee sinne asti?
  • Joutuuko Pirkkala järjestämään oman syöttöliikenteen Partolaan vai hoituuko TKL:n kautta?
  • Paljonko Pirkkala joutuu mahdollisen oman syöttöliikenteen lisäksi maksamaan TKL:lle, jotta ihmiset pääsevät kohtuuhintaan jatkamaan Partolasta eteenpäin?
  • Paljonko maan hinta nousee ratikan myötä? Tämä on tärkeää, koska mitä kalliimpi maa, sitä parempi esimerkiksi uudesta Suupasta tulee (Voit lukea lisää ajatuksiani täältä: Make Suuppa Great Again)
  • Ovatko autonomiset bussit arkipäivää silloin, kun ratikka olisi valmis?

Pystyisitkö sinä lukitsemaan kantasi ratikkaan tässä vaiheessa? Minä en pysty!

Autonomiset bussit

Itse olen varsin toiveikas siitä, että autonomiset bussit tulevat käyttöön jopa tämän vuosikymmenen aikana. Mutta minkälaisia ne bussit ovat, onkin sitten eri asia. Itse veikkaan, että autonomisissa busseissa lähdetään aluksi siitä, että ne ovat pieniä yksiköitä ja maksiminopeus on jossakin 30-40 km/h tietämillä. Jotenkin hankala uskoa, että aluksi uskalletaan päästää 15 000 kiloa painavat täysimittaiset linja-autot ilman kuljettajaa matkaan. Sama pätee nopeudessa. Mitä isompi massa ja mitä suurempi vauhti, sitä suurempi onnettomuusriski. 

Jos syöttöliikenne ohjataan Partolaan, niin Naistenmatkantiellä kulkisi edelleen täysimittaiset bussit. Bussien maksiminopeuden on myös oltava vähintään tien nopeusrajoituksen verran, ellei sitten rakenneta busseille omaa kaistaa. Minun on tosiaan hankala uskoa, että vaadittavia autonomisia busseja päästetään Naistenmatkantielle. Aika näyttää mitä sieltä tulee!

Pari faktaa

On ratikka-asiassa sentään muutama faktakin tiedossa:

  • Tampereelle tulee ratikka, joten Tampereen joukkoliikenne tulee tukeutumaan tulevaisuudessa ratikkaan.
  • Ratikka tulee vaikuttamaan asuinympäristöön niin hyvässä kuin pahassakin.

Lopuksi

Kun ratikka aikanaan tulee päätettäväksi, niin toivon ja uskon, että on tehty todella huolellinen pohjatyö. Päätöksen tukena tulisi olla myös vaihtoehto siitä, että mitä tapahtuu, jos ratikkaa ei rakenneta.

On hienoa, että asiasta käydään jo nyt varsin kiivastakin keskustelua puolesta ja vastaan. Ymmärrän myös, että toiset puolustavat ja toiset vastustavat ratikkaa jo tässä vaiheessa, vaikka asiasta ei ole vielä tarpeeksi tietoa. Sitä en ymmärrä, että jotkut ovat jo tässä vaiheessa lukinneet kantansa. Pelkään myös pahaa, että ensi kuntavaaleista tulee ratikkavaalit. Keväällä 2021 tuskin on vielä vastauksia esittämiini avoimiin kysymyksiin, joten ehdokkaat tulevat lukitsemaan kantansa puutteellisilla tiedoilla. Sanojen syöminen on aina hankalaa ja se vaaleissa lukittu kanta näkyy aikanaan, kun ratikasta äänestetään.

Itse olen päättänyt lähteä ehdolle seuraaviin kuntavaaleihin ja vuoden 2017 tapaan, lupaan olla lupaamatta mitään. Jos siis haluat äänestää ehdokasta, kuka lupaa ratikan tai lupaa äänestää ratikkaa vastaan, niin minua ei kannata äänestää.

Lähteet:


[1] Pirkkalan kunta – Tilinpäätös 2019: https://www.pirkkala.fi/site/assets/files/4505/pirkkalan_kunnan_tilinpaatos_2019.pdf

Kuvat Tampereen Raitiotieallianssi: https://raitiotieallianssi.fi/tietoa/kuvapankki/

Yksi kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s