Olen jo pidemmän aikaa ihmetellyt, että kun julkisessa keskustelussa on puhuttu koronasulkujen aiheuttamista sosiaalisista ongelmista, on puhuttu lähes ainoastaan etäkoulusta. Liikuntapaikkojen sulkemisten aiheuttamista ongelmista on puhuttu todella vähän. Koronan toinen aalto jo kolkuttelee ja varmasti vaikeuttaa urheiluseurojen toimintaa. Jotkut kunnat ovat jo lähteneet sooloilemaan ja sulkemaan liikuntapaikkoja. Toivottavasti tämä trendi ei leviä.

Liikunnan ja seuratoiminnan merkitys lapsille ja nuorille

Liikunnalla on iso merkitys ihmisten hyvinvoinnille ja samalla myös kansantaloudelle. Tutkimusten mukaan liikkumattomuuden kustannukset ovat Suomessa jopa 3,2 – 7,5 miljardia euroa vuodessa [4]. Liikkumisen ilo tarttuu varmasti helpoiten lapsiin, joten panostukset pitäisi suunnata sinne. Liikuntatarjonnan pitää olla mahdollisimman monipuolista, koska lapsen harrastuksen tulee olla mieleistä. Mitä suppeampi tarjonta on, sitä hankalampi on löytää mieleinen harrastus.

Eräältä vanhemman jääkiekkojuniorin isän suusta olen kuullut tokaisun: ”Maksaa mitä maksaa, jokainen lisävuosi jääkiekkoa pitää juniorin poissa pahoilta teiltä”. Tässä on totuuden siemen, sillä kun tavoitteellinen urheiluharrastus loppuu, niin jotakin korvaavaa tekemistä löytyy aina – se ei vaan aina ole viisasta tekemistä.

Kuntien sooloilu

Koronakeväänä suljettiin käytännössä kaikki liikuntapaikat ja monelta lapselta jäi kevään harrastukset käymättä. Nyt jotkut kunnat ovat taas – ilman THL:n suosituksia, päättäneet sulkea liikuntapaikkojaan koronan varjolla.

En muutenkaan ymmärrä kuntien sooloilua. Keväällä jotkut kunnat lähtivät koulujen sulkemiskilpailuun ennen, kun valtakunnan tasolta tuli päätös niiden sulkemisesta. Me maksamme paljon veroja osin sen vuoksi, että meillä on koulutetut ja alan ammattilaiset valmiudessa kriisitilanteiden varalta. Nämä ammattilaiset työskentelevät pääasiassa jossakin muualla kuin kunnissa. Kunnilla ei ole, eikä pidäkään olla riittävää osaamista pandemioista, joten kannattaisi jättää sooloilut sikseen ja kuunnella viisaampia.

Otetaan esimerkkitapaus Seinäjoki. Koko Etelä-Pohjanmaalla on havaittu yhteensä 49 koronatapausta [2]. Silti siellä on päätetty viivyttää koulujen salien avaamista elokuun loppuun, koronan leviämisen ehkäisytoimenpiteenä [3]. Tautitilanne on todennäköisesti elokuun lopussa huonompi mitä nyt. Voi olla hankala avata liikuntapaikkoja silloin. Onko Seinäjoen kaupungilla parempi koronatietous mitä THL:llä? Voin sanoa, että ei ole.

Onneksi Pirkkalan linja on ollut koko korona-ajan, ettei lähdetä sooloilemaan, vaan edetään valtakunnallisen ohjeistuksen mukaisesti. Toivottavasti myöskään tässä asiassa ei tule sooloilua ja Pirkkalan liikuntapaikat pysyvät auki siihen asti, kun tulee valtakunnallinen päätös tai suositus asiasta. 

Olympiakomitean ulostulo

Olen hiljaa mielessäni ihmetellyt, miksi seuratoiminnan keskeytyksestä ei ole juurikaan ollut julkista keskustelua, sillä seuratoiminnan keskeyttämisen jäljet, saattavat näkyä vielä pitkään. Onnekseni Olympiakomitea tuli 17.08.2020 ulos asian tiimoilta. Olympiakomitea vetoaa kuntiin, etteivät ne sulkisi liikuntapaikkojaan [1]. Olympiakomitean ulostulossa varoitetaan, että liikuntapaikkojen sulkeminen tulee aiheuttamaan vakavia sosiaalisia ja taloudellisia haittoja. Lisäksi ulostulossa mainitaan, että Ruotsissa lasten ja nuorten tartuntatilastot eivät juurikaan eroa Suomen vastaavista, vaikka siellä koulut, päiväkodit ja liikuntapaikat ovat olleet kokoajan auki. En ala kotiepidemiologiksi, enkä siksi kommentoi tuota jälkimmäistä väitettä, mutta silti toivon, että liikuntapaikat olisivat viimeisten joukossa, kun seuraavia sulkutoimenpiteitä mietitään!  

Lopuksi

Jos ja kun tautitilanne tästä pahenee, niin saattaa hyvinkin tulla vastaan tilanne, että liikuntapaikatkin on suljettava. Odotellaan nyt kuitenkin, että ne oikeat asiantuntijat tekevät sen päätöksen. Jos päätös tulee, niin toivottavasti myös seuroissa on varauduttu siihen ja siellä pystytään tarjoamaan korvaavaa toimintaa.

Lähteet:

[1] Olympiakomitea – Seuroille taattava mahdollisuus liikuntatilojen käyttöön https://www.olympiakomitea.fi/2020/08/17/seuroille-taattava-mahdollisuus-liikuntatilojen-kayttoon/?fbclid=IwAR0MzcEB3_P0bTtocpMW5UWZDHkB5C6-6Oj0iSOqmG-9_rUk5arqKEBigRg

[2] epshp.fi – Koronatilanne Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä http://www.epshp.fi/hoitopalvelut/yhteispaivystys/paivystysapu_116117/ajankohtaista_koronaviruksesta

[3] seinajoki.fi – https://www.seinajoki.fi/tiedotteet/koulujen-salivuorojen-aloitus-siirtyy/

[4] UKK-instituutti – Liikkumattomuuden kustannukset https://www.ukkinstituutti.fi/tutkimus/liikuntatutkimus_suomessa/liikkumattomuuden-kustannukset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s