Hyväksyimme valtuustossa maanantaina 21.09.2020 MAL-sopimuksen eli Valtion ja Tampereen kaupunkiseudun välisen maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksen vuosille 2020 – 2023. Kyseessä on neljäs vastaava sopimus. Suomennettuna: Tampereen kaupunkiseutu lupautuu tekemään valtiovallan haluamia asioita ja saa siitä rahaa korvaukseksi. Asia herätti valtuustossa paikoin kiivastakin keskustelua, mutta tuoko tämä sopimus sittenkään mitään uutta Pirkkalan tulevaisuuden suunnitelmiin? Olin myös havaitsevinani ratikkapopulismia keskustelun yhteydessä.

MAL-lyhyesti

Tampereen kaupunkiseutu sitoutuu seuraaviin asioihin:

 1. KESTÄVÄ JA VÄHÄHIILINEN YHDYSKUNTARAKENNE JA LIIKENNEJÄRJESTELMÄ
 • Kestävä rakenne ja riittävä kaavavaranto
 • Joukkoliikennejärjestelmän ja kävelyn ja pyöräilyn kehittäminen
 • Liikkumisen palvelut ja matkaketjut
 1. ASUMINEN JA ELINYMPÄRISTÖN LAATU
 • Riittävä ja monimuotoinen asuntotuotanto
 • Asuinympäristön laadun sekä sosiaalisen ja toiminnallisen
 • monimuotoisuuden vaaliminen

Kaupunkiseudun kunnat saavat valtiolta tukea siltä, osin kun näihin tavoitteisiin päästään. Esimerkiksi Pirkkala saa kohtuuhintaisesta asunnosta 3000 € kappaleelta (20% korotus, jos kyseessä puutarakentamista) ja jos ratikka päätetään joskus rakentaa, niin valtio sitoutuu maksamaan siitä 30 %.

Oma mielipide

Minusta MAL sopimus on hyvä. Voisihan se toki olla parempikin Pirkkalalle, koska nimetyt kohteet suuntautuvat muualle. Pitää kuitenkin ymmärtää, että tässä sopimuksessa on 16 muuta osapuolta, joten aika optimistista olettaa, että tämä olisi millekään osapuolelle täydellinen sopimus.

Kaikki Pirkkalan luottamushenkilöt eivät olleet yhtä tyytyväisiä sopimukseen ja siksi sopimuksen hyväksymisestä jouduttiin äänestämään sekä kunnanhallituksessa, että valtuustossa. Katsotaan vähän tarkemmin niitä perusteita, joilla sopimus haluttiin hylätä.

Ei hyväksytä, koska sopimuksen eteen tarvitsee tehdä jotakin

Sopimuksesta esitettiin sellaista kritiikkiä, mitä minä en ymmärrä. Valtuustossa ja kunnanhallituksessa esitettiin, että sopimusta ei hyväksyttäisi sillä verukkeella, että valtion ehtona asettama ehto rahoituksen saamiselle, on sitoutuminen sopimuksessa oleviin kohtiin. 

Eli jos Pirkkala haluaa rahaa, niin sen on tehtävä maksajan eli valtion vaatimia toimia – siis täysin normaali sopimus. Jos minä maksan autosta, niin tottakai odotan, että saan sellaisen auton, minkä ole ostanut.

Ehkä tämä ajatus tulee siitä, että aiempina vuosina valtio ei ole sitovasti edellyttänyt niitä toimia. Esimerkiksi viime sopimuksessa kaupunkiseutu jäi kohtuuhintaisen vuokra-asumisen tavoitteista.

Yksityisautoilun kyykytys

Sopimuksessa on teksti: “Liikkumisen palvelut ja matkaketjut mahdollistavat auton käyttämistä vain osalla matkaa”. Minä tulkitsen tämän lauseen siten, että mm. liityntäpysäköinnillä ja laadukkaalla julkisella liikenteellä mahdollistetaan se, ettei tarvitse autoa ajaa Tampereen hintaviin pysäköintitaloihin. Keskiössä tässä lienee se, että liityntäpysäköintiä ja pyörätelineitä lisätään pysäkeille. Tampereella on toki lisäksi omat kaupunkipyörä ja sähköpotkulauta projektinsa.

Jos oikein olen tulkinnut poliitikkojen tahtotilaa, niin liityntäpysäköintiä tullaan lisäämään ihan ilman tätä sopimustakin. Toiset näkevät tämän autoilun kyykyttämisenä – minä saan tästä autoilijana lisäarvoa.

Ratikkapopulismi

Joidenkin mielestä me sitouduimme nyt ratikkaan, kun hyväksyimme tämän sopimuksen. Katsotaampas, mitä sopimuksessa puhutaan ratikasta Pirkkalaan liittyen.

 1. “Maankäyttöä kehitetään siten, että raitiotiehen, lähijunaan ja muuhun tehokkaaseen joukkoliikenteeseen tukeutuvalle liikkumiselle luodaan edellytyksiä.”
 2. “Asuminen, työvoima- ja palveluintensiiviset työpaikat sekä palvelut on suunnattu pääosin keskustoihin ja joukkoliikennevyöhykkeelle, erityisesti kehitettäville asemanseuduille ja raitiotiekäytäviin.”
 3. “Saavutettavuuden ja kestävän liikenteen edistämistä tukevat tarpeet 12 vuoden aikajänteellä mm. lähijunaliikenteen sekä raitiotieverkoston kehittämisen osalta huomioidaan valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelussa ja toimeenpanossa.”
 4. “Raitiotien seudullisen laajentamisen yleissuunnittelu valmistuu vuonna 2020. Tämän jälkeen käynnistetään erillisin päätöksin hankesuunnittelu ensimmäisenä toteutettavilla linjoilla (Pirkkala-Härmälä-keskusta-Koilliskeskus)”
 5. “Lisäksi valtio osoittaa ilmastoperusteista joukkoliikenteen avustusta Tampereen kaupunkiseudun haettavaksi sopimuskaudella 2020-2023 5,6 miljoonaa euroa. Valtionavustus kohdistetaan erityisesti sähköiseen joukkoliikenteeseen (raitiotie, lähijunat, sähköbussit) ja tukea voi hyödyntää puhtaan käyttövoiman joukkoliikennekaluston ja -palvelun kehittämiseen sekä joukkoliikennepalvelujen ostoon.”

Tampere on jo päättänyt tukeutua ratikkaan joukkoliikenteen osalta ja siksi MAL-sopimuksessa on oma osio ratikalle. Ratikka on siis tottakai näkyvässä osassa sopimusta, mutta Pirkkala ei siihen tällä sopimuksella sitoudu. Perussuomalaisten Ahtiainen varmisti tämän asian viranhaltijoilta kokouksen aikana.

Ainoa Pirkkalaa sitova kohta on, että hankesuunnitelma tehdään tai ei sekään varsinaisesti sitova ole, jos hankesuunnittelua ei käynnistetä, Pirkkala ei vaan saa siihen valtiolta rahaa. Toivottavasti hankesuunnitelma päätetään marraskuussa käynnistää, sillä kyllä tämä ratikka on kortti, jonka haluan katsoa loppuun asti. Ensi kauden valtuutetut sitten päättävät rakennetaanko sitä vai ei.

Hankesuunnitelman käynnistäminen ei siis ole päätös ratikan rakentamiselle. Hankesuunnitelmalla saadaan lisätietoa, jotta ratikkapäätös voidaan tehdä. Eikö ole fiksua tietää asiasta ennen, kun tekee päätöksen?

Valitettavasti ajatuksiini tulee, että ratikka tuotiin tässä kohtaa keskusteluihin muista syistä, kun että oltaisiin oltu aidosti huolissaan MAL-sopimuksen velvoittavuudesta ratikan suhteen. Kutsuisin tätä ratikkapopulismiksi.

Nostan Pirkkalan Perussuomalaisille hattua siitä, että he eivät vielä lukinneet kantaansa ratikkaan, vaan minun ja muun Kokoomusryhmän tavoin, he haluavat ensin lisätietoa hankesuunnitelman avulla. Ratikka on aihe, josta Tampereen Perussuomalaiset ovat tehneet paikoin rumaakin politiikkaa. Valtakunnan politiikastakin löytäisin monta perussuomalaista, kenen kanta olisi lukittu jo aikapäiviä sitten. Vähän kyllä ihmettelen, miksi äänestivät tyhjää MAL-sopimuksen osalta, mutta se ei laske arvostustani heitä kohtaan. Onneksi meillä Pirkkalassa on fiksuja Perussuomalaisia.

Naistenmatkantien tukkoon rakentaminen

Sopimuksessa on kohta: “Kunnat kaavoittavat asumisen uudistuotannon pääosin olemassa olevaan yhdyskuntarakenteeseen. Uudesta asuinkerrosalasta vähintään 80 % sijoitetaan keskustoihin, aluekeskuksiin ja joukkoliikennevyöhykkeille”.

Kirjoitin tästä asiasta aiemmin Ratikka Pirkkalaan – Osa 1. Kirjotin asiasta näin ”Jos siis Pirkkala aikoo olla mukana MAL4 sopimuksessa, tulee se joka tapauksessa rakentamaan suurimman osan asuinrakennuksista Naistenmatkantien varteen tai keskustoihin.”

Nyt kun olen perehtynyt asiaan paremmin, niin minusta tämä MAL-sopimus ei tule kiihdyttämään Naistenmatkantien rakentamista. Perustelut tälle, että kunnanhallituksen seminaarissa esiteltiin tämän hetken prosenttiluku. En muista sitä tarkalleen, mutta jo nyt yli 90 % rakentamisesta suuntautuu keskuksiin ja joukkoliikennevyöhykkeelle. Sopimus ei siis edellytä nykyistä voimakkaampaa kasvua keskustoissa ja joukkoliikennevyöhykkeellä ja onhan meillä se strateginen yleiskaava, joka jo ohjaa rakentamista keskustoihin ja Naistenmatkantien varteen.

Tähän liittyen kysyin viime viikon talousarvioseminaarissa viranhaltijoilta, että edellyttääkö ratikan tuleminen normaalia suurempaa kasvua. Nykyisinhän Pirkkalassa on laajalti hyväksytty 1 % – 1,5 % vuosittainen kasvu. Vastaus oli tyyliin, ettei edellytä, mutta saattaa olla, että ratikan tulo viivästyy tällä vauhdilla. 

Lopuksi

Yleisesti ottaen MAL sopimus ei tuo mitään uutta suunnitelmaa Pirkkalalle – ainoa vaan, että sopimuksen myötä on mahdollista saada valtiolta rahaa jo suunnitelmissa oleviin projekteihin. Hyväksyimme keväällä valtuustossa Pirkkalan strategisen yleiskaavan ja siinä on käytännössä kirjattuna kaikki asiat, mitä MAL sopimus pitää sisällään. Omia mietteitäni Pirkkalan strategisesta yleiskaavasta voit lukea täältä Pirkkalan strateginen yleiskaava.

Ja koska tämäkin meni ratikkakeskusteluksi, niin kerron ratikkaan oman TÄMÄN HETKEN kantani. Vielä viikko sitten olin hiukan enemmän ratikan puolella kun vastaan. Viime viikon seminaarissa tuli kuitenkin tietoa, joka laski ratikan osakkeita silmissäni. Tämä siksi, että se vuosittainen viiden miljoonan hoitovastike kuulostaa kauhealta summalta.

Lisätietoja:

Täällä pääset tutustumaan MAL-sopimukseen: https://www.tampereenseutu.fi/tampereen_kaupunkiseutu/mal-sopimus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s