Joskus tuntuu, että tämä isän, kuntapoliitikon ja harrastelijaurheilijan elämä on kiireistä. Päätin pitää viikon ajan päiväkirjaa (päiväkirja löytyy jutun lopusta). Jonkun mielestä tahtini on hurjaa, mutta sitä se ei ole – tai ei ainakaan tunnu siltä. Minusta tuntuu, että olen löytänyt tasapainon eri asioiden tekemisille, eikä tekemisen määrä siksi tunnu juuri missään.

Esipuhe

Tämä ei ollut ihan normaali viikko. Etenkin arkiviikko piti sisällään huomattavasti enemmän politiikkaa kun normaalisti. Vanhemman lapsen harrastuksissakin on poikkeusviikko, kun oli samalla viikolla sekä fudis, kiekko ja salibandy. Ei ehkä kaikkien aikojen kiireellisin viikko, mutta selkeästi normaalia enemmän tapahtumia.

Tasapaino on tärkeämpää kun määrä

Olen tässä välillä miettinyt, palanko joskus loppuun, kun kaikenlaista puuhaa tuntuu olevan. Toisaalta ei ole mitään merkkejä ollut sen suhteen. Ourankin mukaan valmiuteni on pääasiassa hyvällä tasolla – vaikka unet joskus jäävätkin lyhyiksi.

Jos muistelen aikaa ennen lapsia ja politiikkaa, niin silloin ehkä oli uupuminen lähempänä, vaikka tekemistä oli vähemmän. Silloin saattoi jäädä työasiat vaivaamaan vielä kotonakin ja etenkin illalla ennen nukkumaan menoa. Nykyisin näin ei juuri tapahdu. Olen itse analysoinut, että tämä johtuu pitkälti tasapainosta. Eli jos työasiat jäävät vaivaamaan, niin nyt ei ole aikaa niitä murehtia, kun on joko politiikkaa, blogin kirjoittamista tai lasten kanssa touhuamista. Politiikasta ja lapsista saa ajatukset pois urheiluharrastuksilla. Blogin kirjoittaminen on hyvää terapiaa kaikkiin murheisiin. Illalla kaikki loputkin asiat saa pois mielestä äänikirjan avulla. Toki toisinaan tulee tilanteita, jolloin asiat jäävät pyörimään mieleen, mutta harvemmin nykyään. Silloin ei äänikirjan kuuntelukaan auta, kun asia ponnahtaa aina vaan uudelleen ajatuksiin.

Riittämättömyyden tunne

Pahinta henkiselle hyvinvoinnilleni on, jos on paljon keskeneräisiä asioita roikkumassa. Eli tulee riittämättömyyden tunne ja sehän on ymmärtääkseni isoin syy stressiin isommassakin kuvassa. Tähän olen kehittänyt muutamia toimintamalleja, joiden olen huomannut auttavan.

Tärkeintä on, ettei lupaa liian tiukalla aikataululla mitään. Usein esimerkiksi töissä pyrin ilmoittamaan aina vähän pitkäksi aikataulun. Tästä on sekin hyöty, että tehtävän tilaajaa yllättyy usein positiivisesti, kun tehtävä on suoritettu etuajassa. Jos tehtävä suoritetaan myöhässä, niin siitä ei yleensä seuraa, kun turhaa napinaa. Aikataulutus on muutenkin minun jaksamiselle tärkeää ja siksi vihaan ”heti” hommia – joskus niistä kiivastunkin.

Pyrin hoitamaan jotkut asiat heti alta pois, jolloin asioita ei jää roikkumaan. Tästä esimerkkinä se, että kun toimin kahdessa ryhmässä kokouksien sihteerinä, naputan asiat yleensä kokouksen aikana suoraan pöytäkirjaan, jolloin pöytäkirja on valmis muutaman minuutin kuluttua kokouksen päättymisestä, eikä siitä tarvitse enää sen jälkeen murehtia.

Oman työn prioirisointi on myös tärkeää. Töissä käytän tähän Outlookin tehtävät ominaisuutta, kalenteria ja viestien kansioimista. Esimerkiksi, jos minulle tulee sähköpostiin jokin toimia vaativa tehtävä, mietin teenkö heti. Mikäli tehtävä on sellainen, ettei sitä ehdi heti tekemään, merkitsen tehtävälle määräpäivän ja siirrän sen pois saapuneet kansioista. Kymmenien ja satojen viestien saapuneet kansio aiheuttaa stressiä. Parempi pitää työt pois silmistä.

Muussa elämässä pyrin laittamaan kalenteriin kaikki menot, jolloin pystyn miettimään viikon eteenpäin menoni – tässä asiassa on vielä kehitettävää. Meillä on perheessä käytössä yhteinen kalenteri, johon merkkaamme vaimon kanssa kaikki menot. Tämä helpottaa huomattavasti molemipien elämää.

Tekemättömät asiat

Joskus jää menoja väliin ihan jo päällekkäisyyksienkin vuoksi, mutta joskus jätän niitä väliin sen vuoksi, että perhekin tarvitsee aikaani. Jotkut asiat myös venyvät pitkällekin, siitäkin huolimatta että tavoitteenani on hoitaa ne heti alta pois.

Jos siis naapuri joskus ihmettelee pitkää nurmikkoa tai joku HC Lampaista ihmettelee, miksi otteluohjelma ei päivity heti, niin se ei välttämättä ole laiskuuttani – joskus toki sitäkin.

Ensi viikko

Seuraava viikko sisältää pojan ja omien harrastusten lisäksi valtuuston sekä hyvinvointilautakunnan kokoukset. Viikonloppuna on HC Lampaiden vuosikokous ja saunailta. Valtuuston kokoukseen olen jo materiaalin lukenut, eikä se vaatine juuri aika. Hyvinvointilautakunnan listan lukemiseen pitää joku tunti varata. Samoin kun Lampaiden kokouksen valmistelu. Ennakkoon kuitenkin luppoaikaa jää enemmän, kun tällä viikolla. 

Tulevaisuus

Väkisin alkaa pohtimaan, miten aika riittää, kun nuorempi lapsikin toivottavasti aloittaa omat harrastuksensa ja vanhemman harrastuksia tulee olemaan tiuhempaan. Toki politiikankin saralla saattaa tulla lisätehtäviä – on toki mahdollista, että ne vähenevätkin.

On tämä aikamoista tasapainottelua välillä ja pitää kyllä joka kerta harkita tarkkaan, kun pyydetään johonkin uuteen juttuun mukaan. Harrastuksistani en haluaisi luopua, koska se on tärkeä osa hyvinvointia. Onneksi jääkiekkotapahtumat ovat yleensä siihen aikaan, kun muu Suomi jo nukkuu.

Lopuksi

Varmasti monella on enemmän ruuhkaa elämässään, mutta eiköhän minut voi joka tapauksessa laskea ruuhkavuosilaisten kategoriaan.

Enkä siis todellakaan pyöritä tätä perheen arkea yksin, eikä se olisi edes mahdollista näillä tehtävillä. Vaimolla on ihan yhtä ruuhkaista kun minulla.

En myöskään ole elämäntapavalmentaja, joten en takaa, että muiden elämään toimisi samat rutiinit kuin minulle.

Päiväkirja 13.09.2020 – 19.09.2020

Sunnuntai 13.09.2020

Herätys 08:27

08:27 – 09:33 Koti: Aamupalaa ja pojan sekä omien varusteiden pakkaamista.

09:33 – 09:37 Autossa välillä koti -> Pirkkalan jäähalli.

09:37 – 10:46 Pirkkalan jäähalli: Pojalla alkoi jääkiekkotreenit klo 10:15. Treenit olivat pojan uran ensimmäiset, joten menimme hyvissä ajoin hallille, jotta kaikki varusteet ehdittiin pukea rauhassa. Seurasin treenejä puolituntia, jonka jälkeen teimme vaimon kanssa vaihdon.

10:46 – 11:01 Autossa välillä Pirkkalan jäähalli -> Ideapark

11:01 – 14:43 Ideaparkissa oli näytösluonteinen salibandyturnaus. Turnauksessa Tampereen Seutukunnan kuntien valtuutetut mittelivät paremmuudestaan. Nappasimme Tampere-Pirkkala yhteisjoukkueella mestaruuden. Palkintojenjaon jälkeen lähdin kotia kohti.

14:43 – 15:03 Autossa välillä Ideapark -> koti

15:03 – 17:00 Koti: Selvittelin hiukan “some-kohua”, joka syntyi salibandyturnauksesta. Touhusin myös lasten kanssa.

17.00 – 19:00 Sienimetsä: Lähdimme perheen ja siskon perheen kanssa sienimetsälle. Ihan ok määrä tuli suppilovahveroita ja kanttarelleja. Enemmänkin olisi voinut tulla – ei riittänyt pakkaseen asti.

19.00 – 20.25 Koti: Normaalia iltatoimintaa lasten kanssa.

20:25-20:42 Autossa välillä koti -> Hervannan jäähalli 

20:42 – 22:33 Hervannan jäähalli: Harrastekiekko-ottelu Hervannassa. Peli meni ihan ok. Itselle tehot 0+2 ja HC Kihdille selvä voitto.

22:33 – 22:48 Autossa välillä Hervannan jäähalli -> Koti

22:48 – 00:20 Koti: Selvittelin vielä “some-kohua” ja painuin äänikirjan kanssa pehkuihin. Kierroksilla tuli käytyä kuten aina myöhäisen kiekkopelin jälkeen. Ouran mukaan nukahdin klo 0.20.

Tekemättömät asiat:

Pojan salibandytreenit

HC Lampaiden kiekkohöntsyt

Pojan ensimmäiset jääkiekkotreenit

Maanantai 14.09.2020

Herätys klo 06.16.

06.49 – 07:08 Autossa välissä koti -> Hämpin parkki

07:10 – 15:33 Työpaikka: Perustyöpäivä, vaikka vireystila ei ollut ihan paras mahdollinen myöhäisestä kiekkopelistä ja nukahtamisesta johtuen.

15:33 – 15:50 Autossa välillä Hämpin parkki – > Päiväkoti

16:00 – 16:39 Koti: Ruuanlaitto, lasten ja itsensä ruokkiminen sekä pojan fudiskamojen pukemisessa avustaminen.

16:39 – 16:52 Autossa välillä koti -> Toivion koulu

16:52 – 18:09 Toivion koulun kenttä: Pojan fudistreenien seuraaminen sekä nuorimmaisen viihdyttäminen.

18:09 – 18:22 Autossa väillä Toivion koulu -> koti.

18:22 – 20:10 Koti: Vaalitiimin Teams palaveri.

20:10 – 20:30 Koti: Lapsien nukutus

20:40 – 21:40 Koti: Vaalitiimin some-vastaavan ominaisuudessa pohdin strategiaa ja hahmottelin tulevan tapahtuman ilmoitusta.

21:00 – 22:54 Koti: Luppoaikaa. Tabletin pläräystä ja äänikirjan kuuntelua. Oura kertoi unen tulleen klo 22.54.

Tiistai 15.09.2020

Herätys klo 06:16

06:54 – 07:13 Autossa välillä koti -> Hämpin parkki.

07:15 – 15:33 Työpaikka: Klo 08:15 oli Teamssillä hyvinvointilautakunnan listapalaveri, joka kesti 40 minuuttia (Tunnollisena työntekijänä tämä on toki palkatonta). Työpäivä oli muuten normaali, paitsi että pidin noin 3 tunnin koulutuksen. Minulla koulutukset vievät vähän normaalia enemmän mehuja, kun joutuu kokoajan puhumaan, mutta yllättävän pirteänä selvisin päivästä.

15:33 – 15:51 Autossa välillä Hämpin parkki -> päiväkoti.

16:05 -20:50 Koti: Sunnuntain sienisaaliin perkaaminen ja siitä risoton valmistaminen. Lapsien kanssa Uno pelit ja muuta mukavaa. Jossakin kohtaa oli aikaa luoda vaalitapahtuma Facebookkiin.

20:50 – 21:10 Koti: Vaalitapahtuman viimeistely Facebookissa. 

21:10 -22:00 Koti: Luppoaikaa – iltapalaa ja tabletin pläräilyä.

22:00 – 22:49 Koti: Tämän blogikirjoituksen aloitus.

22:49 – 23:38 Koti: Luppoaikaa äänikirjan parissa. Oura kertoi nukahtamisen tapahtuneen klo 23:38.

Tekemättömät asiat:

Salibandytreenit

Keskiviikko 16.09.2020

Herätys klo 07:00

07:51 – 08:14 Autossa välillä Koti -> Pirkkahalli. Vein lapset matkalla päiväkotiin.

08:14 – 16:59 Pirkkahalli seminaaripäivä 1: Otin töistä pari päivää palkatonta vapaata, osallistuakseni kunnanhallitukselle ja lautakuntien puheenjohtajistolle tarkoitettuun kahden päivän seminaariin. Ensimmäisenä päivänä teemana oli tulevaisuus. Aiheet olivat erittäin mielenkiintoisia. Oli ratikkaa, tulevaisuudentutkijaa yms.

16:59 – 17:12 Autossa välillä Pirkkahalli -> Koti.

17:12 – 17:42 Koti: Puin itselleni ja pojalle fudiskamat päälle.

17:42 – 17:52 Autossa välillä koti -> Loukonlahden kenttä

17:52 – 19:17 Loukonlahden kenttä. Pojalla oli fudiksen kauden päätapahtuma eli vanhemmat vastaan pojat pelit. Vanhemmat hävisivät selvin numeroin – ehkä ensi kaudella on meidän vuoro. Tapahtuma oli samalla kauden päätöstapahtuma. Poikaa lämmitti uran ensimmäinen mitali kaulassa.

19:17 – 20:48 Koti: Iltatoimet ja lasten nukuttaminen.

20:48 – 21:21 Koti: Some-hommia – Kokoomuksen vaalisivuston tapahtuman muokkaamista ja osallistumista some-keskusteluun.

21:21 – 21:40 Koti: Blogin kirjoittaminen. 

21:40 – 00:54 Koti: Luppoaikaa – äänikirjan kuuntelua ja tabletin selailua. Sain myös yhden politiikkaan liittyvän puhelun, joka laittoi lepoasennossa olevat aivot työskentelemään. Äänikirjakaan ei vienut ajatuksia pois ja siksi uni tuli vasta klo 00:54.

Tekemättömät asiat:

Pirkkala-Seuran hallituksen kokous

Työpäivä

Pirkkahalli odottaa innokasta seminaarivierasta

Torstai 17.09.2020

Herätys klo 07:19.

08:02 – 08:22 Autossa välillä Koti -> Pirkkahalli. Vein lapset matkalla päiväkotiin.

08:22 – 15:35 Pirkkahalli: Toinen seminaaripäivä koski talousarviota. Tässä tilanteessa se tarkoitti 7 tuntia rumien lukujen kuulemista. Noh onneksi jäi vielä paljon kysymysmerkkejäkin, joten ehkä tästä selvitään.

15:35 – 15:38 Autossa välillä Pirkkahalli – > Veska.

15:38 – 16:13 Veska: Kokoomuksen vaaliasusteita kartoittamassa Veskassa.

16:13 – 16:25 Autossa välillä Veska -> Päiväkoti.

16:37 – 17:20 Koti: Lapsille ruokaa pöytään ja touhuamista. Vastasin myös yhteen politiikkaan liittyvään some-keskusteluun.

17:20 – 19:28 Koti: Pirkan Opiston jaoksen kokous, jossa olin varajäsenen ominaisuudessa mukana. 

19:28 – 20:58 Koti: Iltatoimia ja lasten nukutusta.

20:58 – 21:21 Autossa matkalla koti -> Pirkkalan Jäähalli.

21:21 – 23:47 Pirkkalan Jäähalli: Hc Lampaiden höntsyvuoro.

23:47 – 23:50 Autossa välillä Pirkkalan Jäähalli -> koti

23:50 – 00:48 Koti: Oli tullut aika monta politiikkaan liittyvää Whatsapp-viestiä kiekkohöntsyjen aikana. Viestien lukeminen ja niihin vastaamiseen meni jonkin verran aikaa. Sitten kuulokkeet korville ja varsin nopea nukahdus. Ouran mukaan nukahtaminen tapahtui klo. 00:48.

Perjantai 18.09.2020

Herätys klo 06:31

06:56 -> 07:15 Autossa välillä koti ->  Hämpin parkki

07:20 – 15:28 Työpaikka: Varsin normaali työpäivä.

15:28 – 15:53 Autossa välillä Hämpin parkki -> Päiväkoti. Matkalla hain Kotipizzasta perjantai-pizzat. 

16:08 – 17:00 Koti: Ruokailua ja lasten kanssa puuhailua.

17:00-17:30 Koti: Some-hommia – polittiseen keskusteluun osallistuminen.

17:30 – 19:00 Koti: Lasten kanssa touhuilua.

19:00-19:15 Koti: Tein ja tulostin seuraavan päivän kiekkopeliin pöytäkirjat.

19:23 – 20:20 Koti: Valtuuston kokousaineiston lukeminen. Onneksi oli aika paljon materiaalia, jotka olin jo lukenut kunnanhallituksen kokoukseen (olin elokuussa varajäsenen ominaisuudessa tuuraamassa).

20:20 – 20:55 Koti: Lapset nukkumaan.

20:55-22:16 Koti: Blogin kirjoittaminen ja paikallispelin seuraaminen tabletilta. 

22:16 – 22:39 Koti: Luppoaikaa.

22:39 – 23:20 Koti: Jääkiekkojoukkueen talousarvion tekeminen, sekä Hobbydeedin päivittäminen.

23:20 – 23:50 Koti: Luppoaikaa – äänikirjan kuuntelua sängyssä. Ouran mukaan nukahtaminen tapahtui klo 23:50.

Lauantai 19.09.2020

Herätys klo 07:37

08:20 – 08:40: Autossa välillä koti -> Nokian jäähalli. 

08:40 – 10:30 Nokian jäähalli: Hc Lampaiden ottelu. Turpaan tuli rumasti ja itselle kiikarit (0+0).

10:30 – 10:50 Autossa välillä Nokian jäähalli – Teboil Pirkkala.

10:50 – 11:10 Pirkkalan Teboil: Tein lottoporukan loton, join kahvit ja luin viikon Pirkkalaisen. 

11:10 – 11:15 Autossa välillä Pirkkalan Teboil -> koti.

11:44-13:55 Sienimetsä: Muu perhe oli toisaalla, joten päätin hyödyntää oman ajan lähtemällä sienimetsälle. Jonkin verran löytyi kangastatteja, suppilovahveroita ja kanttarelleja. Ei häävi saalis, mutta kyllä niistä ruuan tekee. Pakkaseen ei riitä. 

13:55 – 16:00 Koti: Lasten kanssa touhuamista ja sohvalla lepäilyä.

16:00 – 18:30 Koti: Laitettiin porukalla pihaa talvikuntoon.

18:40- 19:00 Koti: Blogin kirjoittaminen.

19:00 – 19:50 Koti: Pelailua lasten kanssa.

19:50 – 20:20 Koti: Blogin kirjoittaminen.

20:20 – 21:00 Koti: Lasten nukuttaminen.

21:00 – 0:13 Koti: Blogin kirjoittaminen

Suppilovahveroita löytyi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s