Päätin aloittaa EnnenWanhaan sarjan kirjoittamisen, jossa pureudun Pirkkalan historiaan vuosi vuodelta. Julkaisen sarjaa säännöllisen epätasaisesti. Blogini pääajatuksena on edelleen kirjoittaa ajankohtaisista aiheista, mutta rinnalla tulen kirjoittamaan tätä EnnenWanhaan sarjaa. Lähdeaineistona käytän vanhoja lehtiä, joita löytyy 1929 vuoteen asti Kansalliskirjaston verkkosivuilta. Saas nähdä, mistä tiedot kaivan vuoden 1929 jälkeen.

Idea

Ajatus tämän sarjan kirjoittamiseen lähti, kun olemme eri piireissä pohtineet, että Pirkkala tarvitsisi Pirkkala 100 vuotta kirjan. Pirkkala täyttää 100 vuotta vuonna 2022. Uskoisin, että jonkin näköinen kirjahanke sieltä tulee, mutta ei ehkä ihan sellainen, mitä itse olisin toivonut. Itse olisin toivonut tarinoita eri ajanjaksoilta. Vähän sellaista Pitkin Poikin Pirkkalaa jatko-osaa, mutta ymmärrettävästi tälläinen on aika hankala toteuttaa.

Siitä se ajatus sitten lähti, että alan itse kirjoittamaan, sitä mitä itse haluaisin lukea. Minulla ei ole ajankäytöllisesti mahdollisuuksia haastatella ihmisiä, joten varsinaisia aikalaisten tarinoita ei tule, ellei niitä ole aikanaan lehtiin kirjoitettu.

Unelma

Unelmanani oli kirjoittaa Pirkkalalle 100 vuotislahjaksi blogisarja vuodesta 1922 vuoteen 2022, mutta kun tätä ensimmäistä osaa Pirkkala 1922 olen työstänyt, niin ajatus tuntuu utopistiselta. Pohjatyön tekemiseen menee yksinkertaisesti aivan liian kauan aikaa. Unelman toteutuminen edellyttäisi lähes blogikirjoitus per viikko tahtia ja tiedän jo nyt, etten tule siihen pääsemään. Näin lomalla tämä vielä onnistuu, mutta kun työt ja paikallispolitikointi alkaa, niin aika loppuu yksinkertaisesti kesken. Saati sitten, kun mennään vuoteen 1930 ja eteenpäin, jolloin lähteiden etsiminen menee entistä hankalammaksi. Mutta kirjoitellaan nyt näitä aina kun ehtii tai kun ei ole muuta kirjoitettavaa.

Hyödyt

Historia on aina kiehtonut minua ja jo nyt tiedän, että tämän sarjan kirjoittaminen tulee olemaan todella mielenkiintoista puuhaa – vaikka työlästä onkin. Sarja alkaa vuodesta 1922, jolloin Pirkkala jakautui kahdeksi kunnaksi Etelä-Pirkkala (myöhemmin Pirkkala) ja Pohjois-Pirkkalaksi (myöhemmin Nokia). Etelä Pirkkalassa oli tuolloin karvan yli 1600 asukasta. Ymmärrettävästi Pirkkala oli tuolloin aivan eri kunta, mitä se on nykypäivänä. Jo ensimmäisen osan tekemisen jälkeen olen ymmärtänyt, että jos tämän projektin saan joskus maaliin, tulen ymmärtämään paljon paremmin, miten Pirkkala on kehittynyt sellaiseksi kun se on nyt. Pitää tuntea historia, jotta voi rakentaa tulevaisuutta.

Huomioita

En tule ainoastaan referoimaan eri vuosien lehtikirjoituksia, eikä tämä varsinaisesti ole historiikki. Tulen kirjoittamaan eri tapahtumien yhteyteen myös omia kommenttejani. Aluksi mietin, että pitäisin tekstin rungon historiikkinä ja lisäisin kommenttini loppuun. En saanut tätä kuitenkaan toimimaan, joten kommentit tulevat löytymään aina tapahtuman alapuolelta. Jos tämä tapa häiritsee pahasti, niin ei muuta kun palautetta minulle, niin mietin toista ratkaisua. Kaikki minut tuntevat tietävät, että olen aika hanakka kommentoimaan asiaan kun asiaan, joten sitä kommentointia en mielelläni lopeta.

Pyrin merkitsemään lähteet mahdollisimman hyvin. En kuitenkaan jaksa kielipoliisien tarkkoja sääntöjä niiden osalta noudattaa. Eli lähteet tulen merkitsemään vapaasti omalla tyylilläni, mutta kuitenkin siten, että lukija löytää etsimänsä. Lähteet eivät myöskään tule olemaan numerojärjestyksessä tekstissä. Tämä johtuu kirjoitusprosessistani, jossa ensin lisään lähteet ja vasta sitten kirjoitan tekstin.

Tulen käyttämään tekstissäni samoja sanoja, mitä on käytetty lehdissä. Joskus vanhat henkilökuvaukset ovat mielestäni hauskoja kuten ”Suurrosmo Sjoblom”, huligaani ja viinitrokari Toivonen”. Joukkoon saattaa kuitenkin eksyä nykyisin rasistisia tai sovinistisiakin ilmauksia. Tämä ei tarkoita sitä, että olisin rasisti tai sovinisti, vaan haluan tuoda asiat esille sellaisina, kun ne on tuohon maailman aikaan esitetty.

Tuon kirjoituksiin myös hiukan tarinaa muualta maailmasta kyseiseltä vuodelta. Muun maailman tapahtumien esille tuonnin tarkoituksena on antaa perpektiiviä.

Lopuksi

Etenkin sarjan alkuvaiheissa toivon palautetta ja toiveita, minkälaiset tarinat kiinnostavat. Pirkkalan ensimmäisten vuosien osalta, en juuri voi nirsoilla, sillä uutisia ja tarinoita on Etelä-Pirkkalasta kirjoitettu aika vähän. Mutta mitä pidemmälle mennään sitä enemmän on valinnanvaraa.

Ja tässä olkaa hyvät: EnnenWanhaan sarjan ensimmäinen osa: Pirkkala 1922

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s