Paikallispoliitikon kesäloma alkoi viime keskiviikkona, kun saimme kauden viimeisen hyvinvointilautakunnan kokouksen nuijittua. On aika laittaa kausi pakettiin!

Syksy 19

Kausi alkoi elokuussa rutiinikokouksella, joka ei varsinaisen listan osalta juuri keskustelua herättänyt. Itselleni kokous oli kuitenkin poikkeuksellinen, sillä toimin ensimmäistä kertaa elämässäni kokouksen puheenjohtajana – tai olen toki vetänyt HC Lampaat Ry:n kokouksia, mutta ne poikkeavat aika lailla näistä. Lampaiden kokouksissa on aivan tavallista, että joku osallistuja karkaa kesken pykälän saunaan tai uimaan. Sain kuulla puheenjohtajan postista 10 minuuttia ennen kokousta, joten en ehtinyt juuri jännittämään. Meni kuulemma ihan hyvin, eikä tällä kertaa kukaan karannut saunaan tai uimaan.

Syksy oli hiukan poikkeuksellinen, koska ensimmäistä kertaa historiassa hyvinvointilautakunta oli yksimielinen talousarviosta, eikä perinteistä “talousarviokinastelua” käyty.

Itselle syksyn mielenkiintoisin pykälä oli koulukeskuksen hankesuunnitelman esittely. Täytyy myöntää, että vaikuttava kokonaisuus sieltä on tulossa, mutta on se myös kallis. Koulukeskus on välttämätön hanke, koska tällä hetkellä 900 koululaista on väistötiloissa. Väistötilat tulevat todella kalliiksi, joten olisi tärkeää saada koulukeskushanke nopeasti käyntiin. Pitää toki tarkasti puntaroida, että riittäisikö pienempi ja edullisempi koulu, mutta sen aika on myöhemmin. 

Toinen mieleenpainuva asia syksyltä oli Perusterveydenhuollon päivystyksen lääkärityövoiman hankinta. Sinällään kyseessä oli ihan peruspykälä, mutta päätös kuvastaa hyvin tämän hetken tilannetta lääkärimarkkinoilla. Päätimme tuolloin tilata terveyskeskuksen ilta- ja viikonloppupäivystyksen Terveystalolta. Heidän tarjous oli edullisin ja sinänsä hyvä valinta. Hinta oli vaan kohtuuttoman kova 170 € / h. Pari vuotta aiemmin tehdyssä kilpailutuksessa tuntihinta oli noin puolet pienempi. Lääkäreitä on yksinkertaisesti liian vähän ja me veronmaksajina joudumme kustantamaan tuon palkkahuutokaupan.

Kevät 2020

Keväällä kunnanhallitus käynnisti säästöohjelman. Säästöohjelmalla ei vähennetä menoja vaan pyritään hillitsemään niiden kasvua. Menot tulevat joka tapauksessa kasvamaan, koska Pirkkala ikääntyy todella nopeasti ja koululaisten määrä jatkaa kasvuaan vielä muutaman vuoden. Hyvinvointitoimialan viranhaltijat olivat luoneet pitkän listan eri säästökohteista ja niitä olemme tämän kevään pureksineet. Pidimme erittäin hyvän ja rakentavan Teams palaverin lautakunnan jäsenten kesken. Leikkauksia on jo tehty ja tullaan syksyllä tekemään lisää. Jokainen leikkaus koskettaa kuntalaisia ja ymmärrettävästi saamme lokaa niskaan. Väitän kuitenkin ettemme ole idiootteja tai typeryksiä, vaikka joudummekin kipeitä päätöksiä tekemään.

Hyrsingin koulu

Huhtikuun kokouksen esityslistalla oli Hyrsingin koulun muuttaminen portaittain lastentaloksi eli 0-2 luokkalaisten kouluksi. Tällä hetkellä hetkellä Hyrsingin koulu on täysiverinen ala-aste eli sieltä siirrytään suoraan yläasteelle. Vähäisen oppilasmäärän vuoksi koululla on yhdistetty vuosiluokkia, eikä siellä järjestetä taitoaineita. Oppilaat kuljetetaan opiskelemaan mm. käsitöitä Kirkonkylän koululle.

Tämä muutos nostatti koululaisten vanhemmissa vastustusta ja se on ihan ymmärrettävää. Aina kun viedään jotakin pois, niin se tuntuu epäreilulta. En kuitenkaan näe lastentalossa mitään huonoa, vaan se on nykypäivää. En tosin laita pahakseni, mikäli Hyrsingin koulu vielä jonain päivänä palaa entiseen. Tämä kuitenkin edellyttäisi lapsien määrän kasvua, joka taas edellyttää muutoksia maapolitiikkaan.

Koulupuolella säästöjä saa käytännössä vain palveluverkkoa karsimalla, opetustunteja vähentämällä tai ryhmäkokoja kasvattamalla. Tänä keväänä säästöt haettiin palveluverkosta sekä tuntojaosta.

Tuntijako

Minulle yksi kauden kipeimpiä päätöksiä oli kahden viikkotunnin vähentäminen. 3. luokalta vähennettiin yksi viikkotunti matematiikkaa ja 7. luokalta valinnainen aine. Etenkin tuo 3. luokan matematiikasta karsiminen tuntui pahalta, koska pidän itse matematiikkaa tärkeimpänä oppiaineena. 

Nuo tunnit ovat kuitenkin ns. bonustunteja. Vuonna 2015 sivistyslautakunta päätti tarjota kuusi vuosiviikkotuntia opetusta yli valtakunnallisen vähimmäistuntimäärän. Nämä tunnit lisättiin 1., 2. ja 3. vuosiluokkien matematiikkaan, 6. luokan käsityöhön sekä 7. ja 8. luokkien valinnaisiin aineisiin. Nyt siis poistettiin näistä kuudesta 2 viikkotuntia ja siten Pirkkala tarjoaa edelleen 4 viikkotuntia yli valtakunnallisen vähimmäistuntimäärän. Jos verrataan seutukunnan muihin kuntiin, niin Pirkkalasta saa edelleen keskiarvoa enemmän opetustunteja.

Somessa tämä sai kritiikkiä ja ihan ymmärrettävästi. Tilanne on vaan nyt se, että säästöjä on tehtävä. Mielestäni parhaat säästökohteet ovat niitä, joissa Pirkkala ylisuorittaa muihin Tampereen seudun kuntiin nähden. Tuntijaossa Pirkkala ylisuoritti.

Maksuportaat

Maksuportailla tarkoitetaan varhaiskasvatuksen hoitoaikaperusteista asiakasmaksua. Suomennettuna vanhemmat maksavat varhaiskasvatuksesta hoitoajan mukaan. 

Maksuportaista olemme päättäneet useasti viimeisen kolmen vuoden aikana. Ensin päätimme Pereen päiväkodissa järjestettävästä pilotista. Ensimmäisen vuoden pilotin jälkeen päätimme toisen vuoden pilotista ja nyt lopulta päätimme laajentaa maksuportaat koskemaan kaikkia kunnan päiväkoteja. 

Lähes jokaisessa maksuportaita koskevassa pykälässä olemme päässeet äänestämään. Itse olen joka kerta äänestänyt puolesta ja yhtä kertaa lukuunottamatta olen aina ollut ”voittajien” puolella. Siinä yhdessä tapauksessa asia jätettiin pöydälle odottamaan lisätietoja. 

Itse muutoshan on lopulta varsin pieni. Sillä aiemminkin Pirkkalassa on ollut 3 maksuporrasta: 20 tuntia, 15 päivää / kk ja kokoaikainen varhaiskasvatus. Käytännössä siis vain yksi porras tuli lisää. Itse olisin toivonut 6 portaista järjestelmää, joka olisi ollut oikeudenmukaisempi vanhempien lompakolle. 

Asiaa vastustavilta on tullut ihan perusteellistakin kritiikkiä, mutta yhtä niistä en ymmärrä. Maksuportaita on perusteltu kalleudella. On toki totta, että maksutuotot tulevat todennäköisesti jonkin verran pienenemään, kun vanhemmat valitsevat halvemman maksuluokan. Halvempi maksuluokka tarkoittaa myös sitä, että lapsi on vähemmän aikaa päiväkodissa. Päiväkodin rahoituksesta vain 10 % koostuu vanhempien maksamista maksuista ja loput 90 % katetaan verovaroista. Se on selvää, että jos maksutuotot vähenevät 10 %, niin ei se suoraan tarkoita sitä, että samalla säästyy 90 % verorahoista. Mutta kyllä henkilökunnan työajan sekä ruuan määrän optimoinnilla, on pakko saada tämä vähintään nollasummapeliksi. Maksuportaiden vaikutuksesta talouteen, ei ole vielä tehty tutkimuksia. Voin siis olla ihan hyvin väärässäkin päättelyjeni kanssa.

Korona muutti kokoukset

Kevään kolmeen viimeisimpään kokoukseen on ollut koronan vuoksi mahdollista osallistua etänä. Yhtä lukuunottamatta olen näin tehnytkin. Tuossa yhdessä kokouksessa olin paikan päällä vain siksi, että olin muutaman pykälän ajan puheenjohtajana.

Etäkokoukset ovat olleet mieleisiä. Ongelmiakin niissä on ollut. Olemme joutuneet vaihtamaan Teams kokouksia tiuhaan yhteistoiminta-alueen sekä salaisten asioiden vuoksi. Eli ensin liitytään yleisen listan kokoukseen, sitten salaisen listan kokoukseen, sitten takaisin yleiseen listaan ja lopuksi vielä pelkästään Pirkkalaa koskevalle listalle – sekavaa eikö totta? 

Myös sen koen hiukan ongelmalliseksi, että osa on paikan päällä ja osa etänä. Se ei nykyisellä tekniikalla toimi kovin hyvin. Paikallaolijoiden ääni ei kuulu niin kirkkaasti ja kuvakin on välillä epäselvä.

Tulevaisuudessa etäkokoukset ovat hyvä työkalu. Etänä voisi järjestää joitakin kiireellisiä yksittäisiä asioita. Esimerkiksi yksilöasiat voisi olla hyvä hoitaa etäkokouksina ja niitä voisi järjestää tarpeen mukaan. Näin asianomaisten ei tarvitsisi odottaa aina seuraavaan lautakunnan kokoukseen, vaan saavat asioihinsa nopeammin päätökset. Varsinaiset kokoukset on parempi järjestää paikan päällä, jos siihen on vain mahdollisuus. 

Tulevaisuus

Syksyllä tulemme perkaamaan säästölistaamme läpi ja se aiheuttaa varmasti närää. Joukossa on myös minua ja perhettäni koskettavia asioita, mutta kyllä minun on pystyttävä joustamaan myös itse. Somessa ja Pirkkalaisen palstoilla tulee varmasti lokaa niskaan, mutta niiden kanssa on vain elettävä. Vaalivuosi tulee myös tuomaan oman mausteensa. Jos minua ei uudelleenvalita sen vuoksi, että olen tehnyt kunnan talouden korjaamiseksi välttämättömiä päätöksiä, niin sitten ei valita. Minä en tule päätöksissäni miettimään vaaleja, vaan ainoastaan kuntalaisten parasta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s