Ajatuksissani on ollut jo pari vuotta, että lähtisin ajamaan E-urheilulle harrastusmahdollisuuksia Pirkkalaan. Tämä on kulkenut omassa päässäni työnimellä E-Sport Center Pirkkala. E-Sport Centerin idean takana olisi ajatus, että kunta järjestäisi tilat, ja jo olemassa olevat urheiluseurat perustaisivat e-urheilujoukkueita – toki uusiakin seuroja syntyisi varmasti. Joku voi jo tässä vaiheessa ajatella, että turhaa rahanmenoa, mutta annas kun selitän.

Harrastustakuu

Kokoomuksella oli viime kuntavaaleissa teemana harrastustakuu.  Harrastustakuun tavoitteena on tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle taustasta riippumatta vähintään yksi mielekäs harrastus. Itsekin liputin ja liputan edelleen vahvasti tämän puolesta, mutta ehkä minä ja moni muukin näkivät harrastustakuun ainoana tavoitteena lisätä lasten ja nuorten liikkumista.

Nyttemmin näen tämän laajemmin. En kiellä, etteikö olisi kansanterveydelle erinomainen asia, jos kaikki lapset ja nuoret laittaisivat lenkkarit jalkaan ja lähtisivät lenkille, mutta näin ei tule koskaan tapahtumaan. Siksi tulee olla monipuolisia harrastusmahdollisuuksia myös niille, jotka eivät halua liikkua. 

Syrjäytyminen

Lastensuojeluun tulee enenemässä määrin tapauksia, joissa nuori syrjäytyy sen vuoksi, ettei hän tee mitään muuta, kun pelaa kotonaan tietokoneella. Käytännössä näiden nuorten kaikki sosiaalinen kanssakäyminen tapahtuu verkossa. Näitä nuoria ei saa kouluun saati töihin, kun koko elämä pyörii pelaamisen ympärillä.

Entäs jos nämä nyt kotiinsa linnoittautuneet nuoret olisivatkin liittyneet nuorempana esimerkiksi Pirkkalan Pirkkojen e-sport joukkueeseen, harjoitelleet 2 kertaa viikossa ja ottelut päälle. Siihen päälle yksi fyysinen joukkueharjoittelu per viikko ja tietoa terveellisen ruokavalion sekä liikunnan vaikutuksista vireystilaan ja samalla pelikuntoon. Olisiko kynnys muuhunkin sosiaaliseen elämään silloin pienempi? Minä väitän, että kyllä olisi.

Jos joku tässä kohtaa epäilee, että nämä pelaajat jättävät liikuntaharjoitukset ja terveysopinnot väliin, niin voin kertoa, etten minäkään lapsena mielelläni juossut Pyynikin portaita, mutta pakko niitä oli käydä juoksemassa, jos aikoi joukkueessa pysyä. Joukkueesta tippumisen uhka saa kummasti tekemään asioita, joista ei välitä.

Ei pelkkää tietokonepelaamista

E-urheilun junioriseuroissa toiminta ei jää pelkkään tietokonepelaamiseen, vaan harjoitusohjelmaan kuuluu myös ihan oikeaa liikuntaa. Jos jollekin on liikkuminen ollut aiemmin vastenmielistä, niin tutussa porukassa siihenkin saattaa löytyä kipinä.

Jokainen joukkueurheilua harrastanut tietää pukukoppihengen merkityksen omalle hyvinvoinnille. Pukukoppihenki ei vaadi hikisiä varusteita tai yhteistä suihkuhetkeä, vaan hyvän porukan. Tarinaniskentä pelikavereiden kanssa harjoitusten tai otteluiden jälkeen kasvattaa pukukoppihenkeä myös e-urheilussa. Pukukoppihengellä on uskomaton voima saada unohtamaan kaiken kuran ja se auttaa jaksamaan läpi kivikoista. Mikään ei auta nollaamaan paremmin, kun tervehenkinen kettuilu.

Parhaassa tapauksessa e-urheilujoukkueen kautta lapsi tai nuori oppii terveelliset elämäntavat ja saa lisäksi elinikäisiä ystäviä.

Mites muualla?

Tampereella on e-urheiluseura mm. Manse PP:llä, Classicilla ja Pyrinnöllä. Lisäksi Ahlmanin opistolla on Esport-linja ja Varalassa koulutetaan e-urheiluvalmentajia. Tamperetta pidetäänkin yhtenä Suomen e-urheilukeskuksena [1]. Pirkkalalaisten seurojen olisi varmasti helppo tehdä Tampereen seurojen kanssa yhteistyötä, kuten monessa muussakin lajissa tehdään. Lisäksi Varalasta seurat saanevat helposti ohjaajat vetämään toimintaa.

Ainakin seuraavat kunnat ovat jo järjestäneet pelitiloja nuorisotilojen yhteyteen: Helsinki, Espoo, Hämeenlinna, Turku, Hyvinkää, Oulu, Seinäjoki, Joensuu, Kajaani, Rovaniemi, Kemi, Kouvola, Kuopio, Lapinlahti, Lohja ja Tornio [2].

Ei Pirkkalakaan toki ole ihan laput silmillä ollut e-urheilun suhteen, sillä onhan Nastassa mahdollisuus pelata monipuolisesti eri laitteilla, mutta ei niiden laitteiden varaan voi vielä e-urheiluseuraa perustaa.

Mitä maksaisi

Idea on vielä niin alkuvaiheissa, etten ole juuri hintoja selvitellyt. Väittäisin kuitenkin, ettei investointi ole kovin kallis. Esimerkiksi Tampere varasi 20 000 euroa kolmen pelitilan perustamiseen nuorisotilojen yhteyteen [1]. On totta, että laitteet ja pelit maksavat, mutta pelitiloja voisi olla kahdenlaisia. Toisiin tuotaisiin aina omat koneet ja toisissa olisi kiinteät koneet – vuorohinta edullisempi omilla koneilla. Ei e-urheilunkaan harrastamisen tarvitse ilmaista olla, joten käyttömaksuilla pystytään kattamaan ainakin osa kuluista. Eikä sitä koskaan tiedä, jos joku pirkkalalainen seura nousee joskus sille tasolle, että sieltä alkaa tulemaan verorahoja takaisinkin päin.

Lopuksi

Ehkä meidän Commodore-ajan ihmisten on vihdoin ymmärrettävä, että e-urheilu on tullut jäädäkseen. Eikä siinä mitään, ei e-urheilussa mitään vikaa ole. Ongelmat tulevat vasta siinä vaiheessa, kun se pelaaminen on koko elämä, eikä sen vuoksi poistuta kotona. Jos rakennamme e-urheilulle puitteet, niin ehkä saisimme elämänsä pelaamiselle uhranneita palaamaan takaisin oikeaan maailmaan. Ei tarvita montaa syrjäytynyttä saada takaisin, kun on jo maksettu pelitilojen investoinnit.

No mitä mieltä sinä olet, onko järkevää lähteä ajamaan E-Sport Centeriä Pirkkalaan – kenties suunnitellun sporttikampuksen yhteyteen?

Lähteet:

[1] Kuntalehti 17.01.2019 – Elävää e-urheilua

[2] eurheilu.com – E-urheilun harrastusmahdollisuudet ovat Suomessa laajat – Täällä nuoret pääsevät pelaamaan https://eurheilu.com/artikkelit/e-urheilun-harrastusmahdollisuudet-ovat-suomessa-laajat-taalla-nuoret-paasevat-pelaamaan/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s